Speedo needle dead, P1500 error code, odometer works fine

TURBO200R4

stand up straight and grab the world by the a$$
Joined
Jan 24, 2013
Messages
5,882
Location
TUCSON AZ
Ride
07 rocket III classic
I must confess i did not watch the video.
The basics
The only way to check a speed sensor is with a scope while it is working.
U can check with an ohm meter and if it is open then it is bad.
Most of the vss (vehicle speed sensors)
Start to Fail at real slow speed (2 to 10 mph) the ecu sees this and sets a code but the speedo still works. Evenually the vss fails and the speedo stops working.
Because i work with these vss all the time i can use a scope to check by slowly turning the wheel and reading voltage normal 1 volt per 1 mile per hour. Of coarse if it is a $30 sensor then just put it on.
Because of the trip resetting i am leaning toward a problem with
battery connections i would say to disconnect clean and put back making sure that they r tight and not the bolt getting tight and leaving the terminals loose.
 

ChrisACT

.060 Over
Thread starter
Joined
Feb 21, 2018
Messages
189
Location
Curtin, Canberra, ACT, Australia
Ride
2006 Rocket III Special Edition
Battery terminals should be OK. Bike starts perfectly every time so the connection is good enough for that. I'll check them anyway.

I see on the wiring diagram that there is constant power (purple wire) and ignition power (green/red wire) to the instrument cluster.

Perhaps my constant power wire is suspect. That would explain why the trip meters reset.
 

TURBO200R4

stand up straight and grab the world by the a$$
Joined
Jan 24, 2013
Messages
5,882
Location
TUCSON AZ
Ride
07 rocket III classic
I know that when i disconnect the battery on mine the trip resets.
So i am assuming that something simular is happing on yours thats why i would srart with cables.
The next step might be 2 put a couple of miles on the trip and before turning off maybe run a jumper from bat tyo one of the fuses thar stay hot with ignition off to see if trip stays or resets.
I reminder a 3 way splice under the tank that gives a problem when it becomes coroded.. others might give more info on this.
 

ChrisACT

.060 Over
Thread starter
Joined
Feb 21, 2018
Messages
189
Location
Curtin, Canberra, ACT, Australia
Ride
2006 Rocket III Special Edition
Battery terminals are good.
Constant power to the speedo is good (measured at the multipin in the back of the speedo).

If it has constant power but is resetting the trip meters every time I turn the bike off, there's gotta be something wrong in the speedo unit itself.

Reckon I'm up for a new one. No doubt they're pricey as hell.
 

idk

Living Legend
Joined
May 16, 2008
Messages
5,257
Location
Maryland
Ride
Royal Enfield Bullet
Yep, either use torque or paint some speed numbers on your tacho.

I've only been in the South for 1 day, how redneck will I be by the end of the week?
 

Similar threads

Top
AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of R3Owners. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker for R3Owners.Net.

I've Disabled AdBlock