Major Electrical issue please help

Discussion in 'General Tech Talk' started by Massimo 69, Oct 9, 2019.

Tags:
  1. Massimo 69

    Massimo 69 Standard Bore

    Country:
    Italy
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Italy
    Ride:
    Rocket 3 2009
    Hello everybody, my name is Max from italy

    I bought a used R3 classic 2009 with 10.000 miles in May, I used since last week only riding 1000 miles in total, no problem at all, till last week, after a stop of 15 minutes I was unable to restart the bike

    I pushed starter button 2 rev of the starter and all went away, it seems the battery completely coocked

    I connect a car battery with car running but no way to start only a click (not so loud)

    I was at my uncle home, I towed my bike at my home and perform some check

    no fuse burns at all, all OK

    analyzing with TUNE ECU there are several error code stored (before it was clean)

    P 1552 cooling fan short open circuit, short circuit to ground

    P1231 fuel pump relay open circuit, short circuit to ground

    P0560 Voltage system malfunctioning, short circuit to ground

    P0353

    P0352

    P0351

    ignition coils 1,2,3 malfunction

    P0203

    P0202

    P0201

    Injector 1,2,3 malfunction

    P0031

    heater lambda sensor

    short circuit to ground

    open circuit


    doing test with tune ECU

    cooling fan test fail and cause a reset of the instruments

    the same happen with fuel pump test


    bike battery charged (no load shows 13 V), + car battery 100 Ah connected with car engine running

    when I push the starting button the voltage over the bike battery drop down at 6,5 V (and click nothing else)

    I test the relay (the 3 on the left side of the bike), are all the same, fuel pump, EMS, cooling fan

    Coils resistance shows for all 3 above 700 Ohm (measured with tester in diod mode) is this it normal ??
     
  2. Massimo 69

    Massimo 69 Standard Bore

    Country:
    Italy
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Italy
    Ride:
    Rocket 3 2009
    Please help with some direction
     
  3. Grumpy Ole Codger

    Grumpy Ole Codger Slave to the Beast

    Country:
    United Kingdom
    Messages:
    3,121
    Featured Threads:
    5
    Likes Received:
    6,158
    Trophy Points:
    823
    Location:
    Bognor Regis, West Sussex
    Ride:
    2007 Rocket 111 Standard..ish
    Hi Massimo, our forum electrical genius is @DEcosse - This is one for you Sir!. He is based in the USA so probably asleep at the moment. Welcome to the forum and hopefully all will be sorted soon!
    @Joesmoe - This thread needs to be allocated to the correct forum - your assistance please!
     
    Steel likes this.
  4. Jason Jurgens

    Jason Jurgens Ons gaan nou braai...

    Country:
    Australia
    Messages:
    718
    Featured Threads:
    12
    Likes Received:
    1,872
    Trophy Points:
    103
    Location:
    Knoxfield
    Ride:
    2006 Triumph Rocket 3 Classic
    Sounds like another dodgy ignition switch.
     
  5. Stillserving

    Stillserving Supercharged

    Country:
    United States
    Messages:
    430
    Featured Threads:
    3
    Likes Received:
    784
    Trophy Points:
    103
    Location:
    Southern MD
    Ride:
    86' Magna, 2017 R3R
    Check the connection of the main fuse for corrosion or melted plastic
     
  6. Stillserving

    Stillserving Supercharged

    Country:
    United States
    Messages:
    430
    Featured Threads:
    3
    Likes Received:
    784
    Trophy Points:
    103
    Location:
    Southern MD
    Ride:
    86' Magna, 2017 R3R
    I'm thinking all of the codes that popped are a red herring caused by the low voltage making the ECM hiccup.
     
    TURBO200R4, Tripps and TXtriple like this.
  7. Massimo 69

    Massimo 69 Standard Bore

    Country:
    Italy
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Italy
    Ride:
    Rocket 3 2009
    Thank you to all of you for your answers !
    about fuse box I double checked it and all seems OK, no fuses burn or corrosion or melted plastic
     
  8. Ralsmith

    Ralsmith Standard Bore

    Country:
    United States
    Messages:
    8
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Pasadena CA
    Ride:
    2011 Rocket 3 Roadster
    Are you measuring voltage directly across battery terminals when you try to start. If it drops to 6.5V across terminals sounds like a collapsed battery that as internal issue. If measured not directly across terminal but at chassis could be a bad connection from battery to ground point on bike.
     
    TURBO200R4 and Tripps like this.
  9. DEcosse

    DEcosse If it's no Scottish it's CRAP!

    Messages:
    1,786
    Featured Threads:
    25
    Media:
    19
    Likes Received:
    2,426
    Trophy Points:
    323
    Location:
    Bay Area, CA
    Ride:
    Triumph Daytona (Custom)
    If the voltage is collapsing to 6.5V it says one of two things:
    Your battery is no good
    or ..........
    Your motor is locked. :eek:

    What is the voltage across the battery when you have ignition on (and headlights on)? (don't have car hooked up for this test)

    For latter, be sure that the engine itself is not locked up (seized) - try rotating the wheel with bike in gear and see if it turns
     
    Tripps likes this.
  10. Massimo 69

    Massimo 69 Standard Bore

    Country:
    Italy
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Italy
    Ride:
    Rocket 3 2009
    Thank you all for your suggestion ! I'm going to check the voltage w/o any other batteries connected and light on before to push the start button
    as well I'll go to measure voltage between + battery and chassis (not figuredout think about this... may be a good idea...)
    I was measuring the voltage on the battery poles
    I'm expect battery is for sure nearly died, but what I cannot explain myself is why with the car battery connected is not functioning
    about the engine I don't think I'll be able to rotate the wheel with the bike in gear but I will try...
    what let me worried are the 2 test with tune ecu (cooling fan and fuel pump) that when performed are going to reset the instrumentation cluster....
    may be due to low voltage ? (test done with battery charger connected....)
    do you have pictures about the connection I have to check ? I have the service manual but there are only electrical schemes not pictures to identify the cables connectors
     
Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice